Beneficiile cursurilor de pian pentru dezvoltarea copiilor

Beneficiile cursurilor de pian pentru dezvoltarea copiilor

Chiar daca nu toti copiii care iau lectii de pian vor avea o cariera muzicala, exista o serie de avantaje pe care aceste cursuri le aduc in dezvoltarea copilului. Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre ele.

1. Este stimulata sensibilitatea auditiva. Daca lectiile de pian incep de la varste cat mai mici, copilul isi poate imbunatati auzul muzical, care ii permite perceperea diferentiata a ritmurilor si intensitatilor sunetelor.

2. Copilul isi dezvolta motricitatea fina. Miscarile degetelor pe clapele pianului ii dezvolta copilului capacitatea de a realiza miscari fine, viteza si precizia cu care le realizeaza, precum si coordonarea dintre cele doua maini. Acest lucru il va ajuta in toate situatiile in care ii va fi solicitata coordonarea ochi-mana.

3. Copilul invata despre rabdare si perseverenta. Desi la prima vedere pare simplu, a canta la pian este rezultatul orelor intregi de exercitii repetate in fiecare zi. Copiii care iau lectii de pian invata ce inseamna disciplina unui efort constant, ce inseamna sa nu renunti chiar daca pare imposibil si sa te bucuri de faptul ca prin perseverenta ai reusit un lucru pe care nu il credeai posibil. Aceste “lectii” suplimentare il vor invata pe copil sa munceasca pentru a obtine succesul si in alte domenii.

4. Sunt stimulate atentia si memoria. Deoarece copilul este nevoit sa realizeze miscari diferite cu cele doua maini si sa urmareasca partituri din ce in ce mai complexe, capacitatea sa de concentrare a atentiei va creste foarte mult. De asemenea, memoria de lucru, cea care se ocupa de pastrarea informatiilor de care avem nevoie pentru a finaliza o sarcina, este imbunatatita prin intermediul lectiilor de pian.

5. Creste stima de sine. Asa cum am spus mai sus, a invata sa canti la pian presupune efort si perseverenta. Reusind sa faca acest lucru, copilul va invata ca este capabil sa realizeze lucruri dificile, iar stima sa de sine va creste considerabil.

6. Spiritul de competitie este dezvoltat. Copiii care depun efort si au talent muzical, ajung sa participe la competitii muzicale, unde nivelul lor de pregatire este evaluat si recompensat. A face fata cu succes unei situatii de competitie este o abilitate care ii va fi de folos in toate situatiile de examen pe care le va intalni.

7. Cultura generala ii va fi imbogatita.
Lectiile de pian presupun si invatarea detaliilor despre viata compozitorilor, despre contextul social si istoric in care acestia au trait. De asemenea, copilul va lua contact cu un gen de muzica pe care cei mai multi oameni il descopera abia la varste mai mari sau poate niciodata.

Daca aceste avantaje te-au convins, nu iti ramane decat sa cauti cursul de pian potrivit pentru copilul tau. In plus, datorita tehnologiei digitale, pianele nu mai sunt atat de inaccesibile ca pret precum erau inainte. Exista o serie de piane si pianine la preturi (si dimensiuni) acceptabile, din care poti alege daca decizi sa il apropii pe copil de acest instrument.

Articol preluat de la: http://www.suntparinte.ro/beneficiile-cursurilor-de-pian-pentru-dezvoltarea-copiilor